Pàgines

Camins empedrats (Febrer 2012)

 Camins empedrats (Febrer 2012)


La Vilella Baixa,  Grau dels Bous, Barraca del Creuetes, Coll Empedrat, Pont de Cavaloca, La Vilella Baixa.

O de com disfrutar de la calma d'un dimarts qualsevol en ple Priorat.
Aprofitant uns dies de vacances endarrerides, vaig buscar un forat de temps per fer un parell de rutes pel Priorat. En concret aquí us explico una d'elles, una ruta assequible i senzilla que transcórrer prop la Vilella Baixa. Una ruta que vaig fer fa uns anys amb un bon amic i que avui em venia de gust repetir. Un itinerari que ens mostra bonics camins empedrats, exemple de com els nostres avantpassats cuidaven els seus camins més transitats. En algun tram ja acusen el pas dels anys però en una gran part de la ruta, encara conserven nombrosos trams empedrats que recorden la importància que van tenir aquests camins.

Imatge del Grau dels Bous.



















Un cop superats els revolts per on s'enfila el Grau, ja dalt es voreja el barranc dels Bassots fins arribar a la barraca de Creuetes. Construcció de pedra seca bona mostra de les construccions que de la zona: els camins, aljubs, aixoplucs, corrals etc...exemples que mostren l'adaptació humana a las característiques geomòrfiques del Montsant.


Seguint pel camí del Coll Empedrat es va descendint, les vistes són espectaculars. Ens trobem algunes trinxeres, testimoni dels combats de la guerra civil. Més endavant arribem a la cruïlla amb el camí que ve de Cabacés i que és el que agafarem de camí de tornada a La Vilella. Abans però, en direcció Cabacés i a pocs minuts recomano visitar el Pont de Cavaloca. Pont mitjeval en molt bon estat que sorprén per la seva envergadura.


Finalment, tornada a La Vilella Baixa per acabar una ruta molt recomanable (i com deia molt assequible) que permetrà conèixer camins menys espectaculars que els que recorren els cingles de la Serra del Montsant, però amb una important història com a víes de comunicació entre els pobles.

Aquest cop no quedava temps per a visitar cap celler, però si per fer una breu parada en un bon proveïdor de vins de Priorat i Montsant. Vaig agafar algunes referències interessants (i alguna de nova), de les que en breu espero poder incloure una breu descripció.

2 comentaris:

  1. Molt bona aqueta iniciativa. Interessant. Hi faré cap sovint... Ànims Carles i enhorabona!

    El sempre teu: Dr. Grimor

    ResponElimina
  2. Gràcies per la visita i pels ànims Dr.!
    A veure si poc a poc puc anar afegint contingut i anar donant forma al bloc. En breu potser aniré posant al FB el link d'algun article nou.
    Una abraçada!!!

    ResponElimina